Granitul este o roca naturala de tip vulcanic care se formeaza dupa ce magma isi face loc printre placile tectonice. Aceasta magma in contact cu aerul si cu diferite minerale se intareste si rezulta granitul.
Roca apare si pe muntii care s-au format prin eruptia vulcanilor. Magma sau lava erupand, a acoperit si alte roci, cu timpul formandu-se granitul. Dupa ce lava s-a racit, va dura milioane de ani pana cand granitul se va forma.
Ca si componente chimice din granit, putem regasi dioxid de siliciu si oxid de aluminiu. Aceasta roca naturala este una dintre cele mai dure roci de pe pamant.
Granitul contine o mare cantitate de quartz si feldspat care au fost supuse la mari presiuni de-a lungul timpului, cea ce face din granit o roca foarte rezistenta la lovituri dar si la agentii externi, aceste minerale fiind chiar mai dure decat otelul.
Textura granitului este de tip poros prin prezenta de granule de dimensiuni medii sau mari, dimensiuni ce variaza in functie de timpul de racire a magmei. Nuantele in care se gaseste granitul sunt numeroase, fapt ce duce la realizarea unor lucrari superbe de amenajare a cladirilor sau monumentelor.
Granitul este extras din munti sub forma de blocuri, dupa care este transportat intr-un depozit de granit unde urmaza un proces de slefuire care il face stralucitor si ii pune in valoare calitatile.
Inca din cele mai vechi timpuri granitul a stat la baza unor constructii majore care au rezistat mii de ani in ciuda cutremurelor, vanturilor sau ploilor.
Dintre cele mai importante tari unde putem regasi granit, enumeram: India, China, Italia, Brazilia, Norvegia sau Suedia.
In prezent aceasta roca este folosita in continuare in constructii, existand numeroase depozite de granit care ofera spre vanzare diferite tipuri si culori de granit.