comenzi@stona.ro
call center: 0344 255 730 / 0732 334 434

Monumente si sculpturi din granit

Este cunoscut faptul ca granitul a fost materialul preferat in constructia celor mai importante cladiri si monumente din istorie. Desi exragerea granitului era un preces extrem de greoi si costisitor, acest fapt nu a facut ca extragerea lui sa fie stopata. De ce? Granitul era o roca foarte dura care avea sa tina in picioare multe dintre monumentele realizate de diferiti regi si faraoni.

In Egiptul antic majoritatea piramidelor erau construite si din blocuri de granit care ii consolidau structura. De asemenea, in decorarea camerelor mortuare era folosit granitul in realizarea pardoselilor, peretilor sau a sarcofagelor.

Muntele Rushmore  granitIn Statele Unite ale Americii a fost ridicat unul dintre cele mai importante monumente din lume, acest monument este construit in Muntele Rushmore din Dakota de Sud si este dedicat celor mai importanti presedinti din istoria Americii si anume George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln si Theodore Roosevelt.

Fetele presedintilor enumerati mai sus au fost sculptate in acest munte deoarece in structura sa se  gaseste unul dintre cel mai dur granit din lume, astfel sculptorul Gutzon Borglum impreuna cu altii scultpuri importanti ai secolulul 20 au insistat pentru realizarea acestui proiect.

Prima fata sculptata a fost realizata in anul 1934 si a apartinut  lui George Washington, dupa care au fost sculptati si urmatorii presedinti. In prezent monumentul este vizitat de peste 3 milioane de turisti in fiecare an.

Un alt monument important creat in intregime din granit este Monumentul Veteranilor din Monument Veterani VietnamVietnam. Acesta se regaseste in Washington si a fost ridicat in onoarea soldatilor cazuti in razboiul din Vietnam.

Monumentul este construit din granit negru adus din India si a fost terminat in 1982. Memorialul este in forma literei V si cuprinde numele a 58 000 de soldati cazuti pe fronturile din Vietnam. De asemenea acest monument aduce peste 3 milioane de turisti an de an, multi dintre acestia ramanand zile intregi pentru a localiza numele rudelor pe care le-au pierdut in razboi.

In Hyde Park din Londra putem vizita un alt monument superb realizat din granit si anume “Diana, Fantana Printesei de Wales”. Precum ii spune si numele, acest monument este ridicat in memoria printesei Diana si este reprezentat print-o fantana cu un design deosebit, fantana ralizata in totalitate din granit. Fantana este in forma de cerc, apa curgand din doua directii diferite care se intalnesc la un moment dat. Monumentul este vizitat anual de peste 1 milion de persoane. La realizarea acestui monument a fost utilizat granitul deoarece este rezistent la eroziune si  inghet.

Tot in Londra putem vizita o sculptura realizata in anul 1300 inaintea erei noastre. Aceasta scultpura din granit este expusa la Muzeul Englez din Londra si a fost realizata in onoarea regelui Amenhotep al treilea si de asemenea il reprezinta pe acesta. Din pacate tot ce a mai ramas din statuie sunt capul si un brat. Detaliile acestei sculpturi sunt incredibile si ne demonstreaza cat de talentati si de iscusiti erau egiptenii.