comenzi@stona.ro
call center: 0344 255 730 / 0732 334 434

8 lucruri pe care nu le stiati despre granit

Granitul este o piatra naturala des utilizata in constructii in special in decorarea cladirilor, a locuintelor sau in realizarea de monumente.

Granitul este o roca de tip vulcanic foarte dura care se formeaza in milioane de ani din magma care iese la suprafata pamantului.

Pe langa notiunile elementare despre granit mai jos va prezentam cateva lucruri care nu sunt foarte cunoscute despre granit.

  1. Pieterele de curling folosite in jocul cu acelasi nume sunt realizate din granit. Greutatea Piatra granit curlingacestora este cuprinsa intre 17 si 20 de kilograme si au fost realizate din granit deoarece acestea sunt supuse unor forte mari de frecare astfel vor fi foarte rezistente. De asemenea slefuirea lor face ca pietrele de curling sa alunece foarte usor, desi nu sunt lansate cu mare putere.
  2. Denumirea de granit provine din latina de la termenul “granum” care inseamna granula. Denumirea vine de la textura sa granulara, care se formeaza datorita cristalizarii diferitelor minerale.
  3. Alpinistii profesionisti prefera escaladarea piscurilor formate din granit deoarece provocarea este mai mare si escaladarea devine mai dificila.
  4. Egiptenii antici foloseau granitul pentru ridicarea piramidelor si pentru realizarea busturilor faraonilor. De asemenea sarcofagele erau realizate din granit pentru a fi grele si a nu putea fi pradate de hotii camerelor mortuare.
  5. Granitul are in componenta sa quart si feldspat. Acestea, datorita presiunilor la cere sunt supuse de-a lungul anilor, devin mai solide decat otelul.
  6. Muntele Rushmore (SUA) este format in totalitate din granit, fapt ce a dus la realizarea scultpurilor marilor presedinti americani.
  7. Granitul este folosit la realizarea blaturilor de baie si bucatarie datorita rezistentei acestuia la zgarieturi, temeperaturi ridicate si umiditate.
  8. Granitul este mai scump decat marmura insa pretul celei mai scumpe marmuri depaseste cu mult pretul celul mai scump granit.